Зустрічайте Зграю Домашніх Вовків із Вроцлава. Ось які собачі упряжки можна зустріти на річці Одра (ФОТО)

 Ви бачили в парку на Великому острові, а не в снігу, мчить собачу упряжку? Не хвилюйтеся, це не міраж, це тренування зі Зграєю домашніх вовків. Сибірські хаскі, маламути, самоїди та лайки можуть злітати зі швидкістю понад 30 км на годину, але не переживайте: попереду команди їде велосипедист, який стежить, щоб не було зіткнення.

Вроцлавська зграя домашніх вовків складається з собак північних порід, таких як сибірський хаскі, маламут, самоїд і лайка, а також їхніх помісей.

Лише деякі з них є племінними тваринами. Більшість із них багато пережили, як Дункан, який приїхав з України з вогнепальним пораненням і тисячею страхів, чи Ніко, який, мабуть, уже ніколи не довіриться людям повністю, бо його попередній «хазяїн» перетворив його на напівскелета. мертвий від терору. Завдяки новим власникам і регулярним тренуванням вони тепер можуть займатися улюбленою справою: рухатися набагато інтенсивніше, ніж під час звичайної прогулянки. І вони разом.

Бігати в упряжці - це їх щастя і задоволення. Ніякі іграшки, жодні пахучі килимки не замінять фізичних вправ і можливості побути серед схожих собак. Вони стадні тварини, вони люблять бути в компанії один одного і формувати зграю. Вони просто повинні бути разом.

Барбара Долецька, президент і засновник Home Wolves Pack

Почалося зі з’їденого взуття

– Кілька десятків років тому, коли ще не було багато розмов про псевдорозведення, ми з чоловіком поїхали до Świebodzki і купили хаскі прямо з чийогось багажника, – згадує Барбара Долецька. – Рита була не в захваті: вона вила, кусалася, їла взуття і рознощила нашу квартиру, а ми навіть не підозрювали, що з нею відбувається.

Господарі почали шукати інформацію про хаскі і вирішили, що раз у них вже є тварина з Півночі, то потрібно створити для нього хоч трохи схожі на нього умови: забезпечити холод і інтенсивні тренування, наприклад, так їздових собак. І ось як почалося.

Проблему застуди можна вирішити досить просто: потрібно лише досить рано встати. Оскільки сніг неможливо накликати, сани, які мала тягнути Рита, довелося замінити візком на колесах.

– Свою першу коляску ми зробили з напіврозваленої триколіски молочника. На ньому була білизняна мотузка, але вона їздила, а Рита тягнула її, і було очевидно, чого їй бракувало. Швидко виявилося, що регулярні тренування потрібні не лише їй, тож зграя почала зростати.

Вихідні для собак

Зараз у Зграї шістдесят членів і тридцять собак, які бігають на упряжках.

– Зустрічаємось на вихідних на річці Одра в кемпінгу на вул. Kożuchowska о п'ятій-шостій ранку і ми вирушили в поле. Кожен раз долаємо 20-25 кілометрів. який маршрут? Різні: Baikal, Kamieniec Wrocławski, Czernica. Ми їх міняємо, щоб собакам не було нудно, – пояснює засновник Wataha.

Старші або хворі собаки, такі як майже сліпі Самір або Яцек, Лала, Арінка, Нептун і Ора, мають свою власну команду і долають коротші дистанції (до 10 км), роблячи це у своєму власному темпі.

Влітку, коли дуже спекотно, треба припиняти тренування. Собаки повинні задовольнятися прогулянками і... нічними підйомами на Сленжу. Господарі йдуть з ними пізно ввечері, ночують під відкритим небом, а вранці спускаються, поки не стало жарко.

Часи саморобки минули: собаки в справжніх упряжках тепер тягнуть професійні коляски: ідеально збалансовані, перевірені.

– Це питання безпеки, – пояснює президент. – Такий вагон повинен мати гальма, як леза бритви, щоб у разі потреби негайно зупинитися. Також у нас завжди є шоломи та світловідбивні жилети, а велосипедист їде попереду та попереджає перехожих, що ми йдемо.

Це не просто навчання

– Верхова їзда не для нас і не для задоволення наших амбіцій. Вони для наших собак, тому що їм це потрібно. Це можна побачити на моєму маламуте Йотун. Коли він бачить команду, в його очах загоряються зірки, і він кидається вперед, — каже Агата Заржицька, яка також прийняла Луку, суміш хаскі та лайки. Чотири роки бігає з собаками.

– Я стала залежною, – каже вона і додає, що пакет – це не тільки тренування. – Ми допомагаємо один одному в різних ситуаціях, наприклад, коли потрібно відвезти когось до ветеринара. Всі собаки наші.

Хаскі

Хаскі

Хаскі

Хаскі

Хаскі

Двоногі члени зграї також шукають люблячі домівки для собак, які перебувають у притулках або заблукали.

– Люди купують пухнастого блакитноокого м’яча, а потім, коли собака виростає, віддають його, тому що він руйнує, тому що він виє, тому що він бігає і руйнує, – каже Барбара Долецька. – Так було, наприклад, із «Гаєю», яку нам довелося забрати у попереднього власника. Він купив її для дітей, вона спала з ними в ліжку, а потім, коли вона катала одного з них знову і знову, вона опинилася одна в манежі, де вона так довго стояла в калюжі сечі, що її почали гнити лапи. Тепер вона має новий дім і щаслива. Це сильна, спритна і швидка собака, яка точно не підходить як іграшка.

– Собаки північних порід часто потрапляють не до тих людей, – підтверджує Пшемислав Творковський, який усиновив двох самоїдських собак і щотижня тренується з Ватахою. – Це специфічні породи, вони, наприклад, полюють на інших тварин, тому якщо вони потраплять, наприклад, там, де є кури, це не закінчиться добре.

Вибираючи північну собаку, необхідно знати, що це не диванний талісман і не слухняний автомат, а жива істота, яка, крім краси, має свої вимоги, потреби та інстинкти. Тому Ватаха також займається освітою.

Також він бере участь у різних акціях, наприклад, збирає кошти з Великим оркестром різдвяної благодійності, бере участь у Мотокроплі (Мотоциклісти для дітей), акціях типу «Прив’яжи собаку до себе, а не до будки» та багато іншого. ви можете прочитати на її сторінці у Facebook.

Фото: wroclaw.pl

Джерело 

Коментарі

Популярні публікації