Коли собака линяє навесні? Тепер можна розігріти пилосос

 

Сибірський хаскі — одна з порід, яка найбільше випадає навесні. (Фото: natemat.pl)
Сибірський хаскі — одна з порід, яка найбільше випадає навесні. (Фото: natemat.pl)

На квадратному сантиметрі шкіри собаки може рости 1200 волосин - це в 15 разів більше, ніж у людини! Не дивно, що власники собак буквально потопають у весні. Коли собаки найбільше линяють і як це пережити?

Чому собаки змінюють шерсть навесні?

Собача шерсть хоч і красива, але не прикраса. Шерсть і підшерсток захищають собак від сонячних опіків, подряпин, токсинів і холоду. Але щоб шерсть собаки виконувала свої функції, її потрібно періодично міняти.

Фізіологічно собаки змінюють шерсть двічі на рік: перед зимою на більш теплу, а навесні – на «тоншу». Стимулом до зміни волосяного покриву є підвищення температури і зміна тривалості дня.

Пам'ятаймо, що домашні тварини схильні до перегріву, і навіть при 25 градусах у них може статися інсульт. Літнє хутро - легке і повітряне - покликане запобігти цьому, дозволяючи собаці нормально функціонувати.

Коли собаки линяють найбільше?

Собаки, які живуть або проводять багато часу на вулиці, линяють двічі на рік, найбільш інтенсивно навесні, коли вони скидають зимовий підшерсток. Цей процес, залежно від температури і сонячного світла, починається в квітні і досягає свого піку в травні.

Домашні тварини, які живуть в опалювальних квартирах, мають менше зимового підшерстя, ніж собаки, які живуть на вулиці. З цієї причини вони линяють в основному цілий рік, але менш інтенсивно. Цей процес посилюється в кінці травня, коли вони найбільше линяють.

У яких порід собак випадає найбільше шерсті?

Початок і інтенсивність линьки залежить від породи. Першими підшерсток скидають собаки північних порід, наприклад, сибірський хаскі, аляскинський маламут або самоїд. Линька настільки обтяжлива для них, що вони можуть ослабнути.

Линька також дуже інтенсивна у пастуших собак, наприклад, у німецьких вівчарок, австралійських вівчарок і бордер-коллі. У собак цих порід може бути довга шерсть, що може посилити «ефект пухнастості».

Короткошерсті собаки линяють менш інтенсивно, наприклад, мопси, бассет-хаунди і біглі. Є також породи собак, які взагалі не линяють, наприклад, китайські хохлаті собачки, пуделі, ірландські водяні спанієлі, але вони вимагають особливого догляду: купання та стрижки.

Скільки триває весняна линька у собак?

Весняна зміна шерсті триває від двох до шести тижнів. Тривалість линьки залежить від кількох факторів, зокрема: в залежності від породи собаки, місця проживання і погоди. Як правило, чим сильніші коливання температури, тим довший процес линьки.

важливо! Линька більше шести тижнів повинна хвилювати опікуна. Так само облисіння собаки, часте розчісування і висипання. Такі симптоми можуть свідчити про запальних процесах, мікозі, алергії або паразитах. У такій ситуації варто звернутися до ветеринара.

Весняне випадання шерсті у собак – як його пережити?

Весняну линьку у собак неможливо запобігти. Однак є кілька способів зробити його менш обтяжливим.

По-перше, це регулярне вичісування, яке дозволить вам контрольовано позбутися відмерлого підшерстя. Для цього можна придбати щітку, фурминатор, рукавичку з виступами або спеціальну гребінець.

Ви також можете відвести свого вихованця до собаківника, який вичеше відмерлий підшерсток, підстриже собаці кігті та викупає її. Однак пам’ятайте, що це не рекомендується для агресивних або лякливих собак.

Купати собаку можна і вдома. Пружинна ванна видалить не тільки пил і бруд, а й мертвий підшерсток. Мокре хутро можна розчесати щіткою або гребінцем. Його не можна сушити.

Хороша ідея – купити самохідний пилосос. Вартість такого пристрою коливається від 200 до 2000 злотих. Однак ви повинні мати запас одягу та терпіння - у вас ніколи не буває занадто багато терпіння з вашими домашніми тваринами.

Джерело

Коментарі

Популярні публікації